24 August 2013

Bunga Cinta Hati - Episod 7

Episod 7
KERETA milik Dato’ Darwisy diparkir di perkarangan banglo 2 tingkat milik Tuan Haji Ibrahim.  Dengan diari hitam ditangan kanan, Farah menapak menghampiri beberapa orang pekerja yang sedang gigih menyiapkan kolam ikan dibahagian kanan banglo.
            “Cik Farah.” Tegur salah seorang daripada mereka.
            Farah menguntum senyuman.
            “Anak Tuan Haji ada datang tak?”
            “Tak ada pula Cik Farah.”
            Farah mengangguk. Dia memandang Dato’ Darwisy yang sedang meneliti rumput hijau yang baru ditanam itu. Telefon bimbit yang berada didalam poket dikeluarkannya.
            “What’s wrong Farah?” Tanya Dato’ Darwisy tenang.
            “Nothing. Just nak remind Encik Ashraf yang dia ada appointment dengan kita sekarang.” Jawab Farah sambil memandang skrin telefonnya.
            Dato’ Darwisy mencebik. Sakit hatinya apabila mendengar nama Ashraf meniti dibibir gadis itu.
            “No, no. You don’t have to call him. I’ll call him.” Cantas Dato’ Darwisy. Lantas dia mencari nama temannya itu dari senarai kontak. Beberapa minit sahaja suara temannya itu sudah berada ditalian.
            Farah terkedu. Dia hanya mendengar perbualan pendek itu. Keluhan dilepaskan. Bangku yang sudah siap dipasang itu menjadi sasaran punggungnya. Dato’ Darwisy tersenyum puas.
            “Sekejap lagi sampailah mamat tu.” Ujar Dato’ Darwisy.
            Farah mengangguk. Matanya memandang pekerja yang sedang menyiapkan kolam ikan itu.  Dia sengaja tidak mahu menunjuk minat terhadap lelaki dihadapannya itu kerana bimbang isi hatinya dapat dibaca oleh lelaki itu.

FARAH menarik nafas lega apabila melihat senarai kerja yang berjaya dia selesaikan. Dek kerana tidak tahan panas terik, Farah meminta diri untuk masuk ke dalam kereta milik Dato’ Darwisy. Kelihatan kedua lelaki itu rancak berbual. Farah menekan punat radio. Badannya disandarkan. Lega. Matanya dipejamkan.
            “Nanti dah settle kerja dekat rumah aku ni, susahlah aku nak tengok si Farah tu.” Ujar Ashraf. Dato’ Darwisy tersenyum.
            “Baguslah macam tu.” Dengan selamba kata-kata itu terlintas dibibirnya.
            “Apa dia?” Tanya Ashraf apabila tidak dapat menangkap butir bicara temannya itu.
            Sambil menoleh ke arah Farah yang berada didalam kereta, Dato’ Darwisy tersengih. “Tak ada apalah. Aku gerak balik dululah Ash. Kalau ada apa-apa masalah, kau call je aku.” Pesan Dato’ Darwisy sambil menepuk bahu rakannya itu.
            “Yela. Sebelum tu aku nak pesan sikit, kau jangan nak potong line aku pula Am. Si Farah tu aku dah cop tau.” Ujar Ashraf dengan bersungguh-sungguh. Dato’ Darwisy ketawa mengekek.
            “The best man win, bro!” Dengan tawa yang masih bersisa, Dato’ Darwisy melangkah ke kereta. Ashraf menjelir lidahnya apabila mendengar kata-kata akhir sahabatnya itu. Sempat dia menghantar pandangannya ke arah kereta mewah temannya yang sudah bergerak itu.

FARAH menolak pintu bilik pejabat dengan perlahan. Dengan lafaz bismillah dia melangkah memasukki ruang bilik pejabatnya itu. Kerusi empuk bagaikan memanggilnya untuk merehatkan badan. Sepanjang perjalanan pulang ke pejabat sebentar tadi dia lebih banyak menyepikan diri daripada melayani lelaki itu berbual kosong.
            Tangannya laju sahaja mencari telefon bimbitnya yang diletakkan didalam handbag berwarna coklat itu. Lain yang dicari, lain pula yang dikeluarkannya. Jam Rolex yang masih tidak bertemu tuan itu direnungnya.
            “Macam manalah aku nak pulangkan kau ni wahai Mr. Rolex. Selagi kau masih dengan aku, selagi itulah hati aku tak tenteram.” Keluhnya perlahan. Dahinya dipicit perlahan. Cuba mengingati rupa paras pemilik jam tersebut namun gagal. Satu keluhan berat dilepaskan.
            Jam dipergelangan tangan dipandangnya. Lantas dia bergegas mencapai beg kecil yang diletakkan didalam laci lalu melangkah keluar dari bilik pejabatnya.

IBU dah ada dekat rumah ke?” Tanya Amy sambil memandu keluar dari kawasan bangunan pejabat.
            “Yup. Malam nanti kita bawa ibu makan dekat restoran ikan bakar nak?” Usul Farah sedikit teruja.
            “Ikan bakar? Kau ni kacau diet aku jelah Farah.” Rungut Amy. Farah ketawa.
            “Diet? Badan kau dah macam lidi ni pun kau nak diet lagi? Tak faham lah aku dengan kau ni.” Bidas Farah selamba. Sengaja ingin membakar perasaan temannya itu.
            “Lidi amendanya, aku tengok dah macam buah epal badan aku ni. Kau sengaja perli aku kan Farah?” Balas Amy pula. Ketika itu kereta dipandunya sudah memasukki lorong perumahan mereka.
            “Kau balik Kuantan hari apa? Dato’ dah approve cuti kau ke?” Sengaja dia mengalih topik perbualan mereka.
            “Lusa. Dato’ bagi aku cuti 2 minggu.”
            “Okaylah tu. Sempatlah kau pergi honeymoon ye?” Usik Farah pula. Amy menarik muncung panjang.  
            “Aku gurau jelah makcik. Esok kau temankan aku cari baju untuk jadi pengapit kau.” Ujar Farah lagi. Mendengar perkataan pengapit wajah Amy terus bertukar manis. Terimbau kembali ketika dia menyuakan borang permohanan cuti kepada ketuanya beberapa jam sebelum habis waktu kerja.
            Berubah 100% air muka majikannya itu tatkala mendengar permintaannya untuk menggandingkan lelaki itu dan temannya sebagai pengapit di majlis perkahwinannya yang bakal berlangsung itu.
            “You ni biar betul Amy. Nanti mengamuk si Farah tu.” Ujar Dato’ Darwisy sambil berpeluk tubuh.
            “Jangan risau, Farah tak tahu tentang ni. I bet, dia mesti terkejut beruk on that day. Setuju jelah Dato’.”
            Dato’ Darwisy menguntum senyuman. “Erm... If you insist, erm... i okay jelah.” Jawabnya lambat. Amy tersenyum.
            “Beres! Senang kerja i macam ni. Dato’ pakai baju warna pink tau. Baru sedondon dengan Farah.” Ujarnya. Pilihan warna pakaian dihulurkan kepada lelaki 30an didepannya itu. Tanpa banyak soal, lelaki itu mengangguk tanda setuju.
            Dengan senyuman yang masih terukir dibibir, Amy mematikan enjin kereta. Farah disebelahnya memandang dirinya dengan dahi yang berkerut.
            “Kau ni dah kenapa Amy? Senyum sorang-sorang pulak dah. Tak sabar sangat nak berlaki ke makcik oii?” Usik Farah sambil membuka pintu kereta. Amy mencebik.
            “Lega hati ibu kamu berdua dah balik.” Sapa Puan Raihana sambil berdiri di pintu. Farah menguntum senyuman lalu menyalami tangan ibunya penuh hormat.
            “Dah lama ibu habis meeting?”
            “Lama lah juga. Macam mana kerja harini?”
            “Macam tulah bu. Tak pernah nak habis. Kan Amy?” Jawabnya sambil merebahkan badannya disofa.
            “Kau je yang kerja tak pernah nak habis.” Sindir Amy. Puan Raihana tersenyum.
            “Kerja tu kerja juga, Farah. Jangan sampai tak ingat dunia. Awak tu tak lama lagi nak masuk 30 tahun.” Leter Puan Raihana sambil memandang kaca televisyen.
            Farah memandang Amy yang ketawa mendengar leteran Puan Raihana itu. Malas mendengar leteran ibunya yang bakal berjela itu, Farah bangkit dari sofa lalu meminta diri untuk membersihkan diri. Puan Raihana hanya menggeleng kepala.

SAYU hatinya tatkala melihat ibunya yang sudah memasukki ke balai berlepas Lapangan Terbang Sultan Mahmud. Satu panggilan yang diterima jam 7 petang membuatkan Puan Raihana bergegas mahu pulang ke Kuala Lumpur. Seribu alasan terpaksa diberikan oleh Farah apabila wanita itu beberapa kali memujuknya supaya turut sama pulang ke Kuala Lumpur.
            Langkah kaki diatur laju menuju ke pintu utama lapangan terbang. Tanpa mempedulikan manusia yang tidak putus keluar dari balai ketibaan yang terletak disebelah kiri bangunan, Farah melangkah laju menuju ke pintu utama.
            Sambil matanya melilau mencari kelibat keretanya yang dipandu Amy, tiba-tiba ada seorang lelaki berdiri dihadapannya sekaligus menghalang pandangannya. Farah mengerutkan dahinya sambil memandang hairan ke arah lelaki dihadapannya itu.
            “You.... i think i’ve met you before!” Ujar lelaki itu sambil menggerakkan jari telunjuknya kepada Farah.
            “Err... sorry. I don’t think so.” Balasnya pula sambil menjarakkan dirinya. ‘Mana pula si Amy ni.’ Rintihnya dalam hati. Lehernya dipanjangkan. Matanya sibuk mencari kelibat Amy di laluan kereta berhadapan pintu utama itu.
            “Handphone you dah okay ke?” Terpancul soalan itu dibibir lelaki itu.
            Farah terpana seketika.
            “That day i terlanggar you kan depan Pizza Hut. Remember?” Soalnya lagi.
            ‘Mr. Rolex?’ Desisnya dalam hati.
            “Jam. Yes, jam tangan i ada pada you.” Ujarnya pula.
            Matanya mengamati wajah lelaki dihadapannya itu. Namun masih gagal mengingati insiden tersebut.
            “Erm... macam mana i nak pastikan yang you betul-betul pemilik jam tu? Sebab i tak nak tanggung apa-apa risiko.” Ujarnya berterus-terang.
            Lelaki dihadapannya tersenyum. “Okay. I faham. Macam nilah, kita jumpa di restoran yang i tunggu you that day. Dalam pukul 1 petang. Can you make it?” Cadang lelaki itu pula.
            Farah diam sejenak.
            “Okaylah kalau macam tu.” Farah akhirnya bersetuju dengan cadangan lelaki itu. Hatinya sedikit lega apabila ternampak Amy yang sedang melambai tangan kearahnya. Tidak lama kemudian mereka sama-sama meminta diri untuk pulang ke tempat masing-masing.

JAM 12.30 tengahari kereta Farah sudah terpacak dihadapan restoran Secret Recipe. Sengaja dia datang lebih awal kerana sudah sedia maklum tentang parkir yang agak terhad itu. Jam tangan milik lelaki itu yang diletakkan didalam kotak kecil dipandangnya dengan senyuman.
            Sebaik sahaja dia ternampak kelibat pemilik jam tersebut, dia terus keluar dari perut kereta lalu meluru masuk ke dalam restoran itu. Sempat dia membetulkan tudungnya sebelum melangkah menghampiri lelaki itu.
            “Hai.” Sapa lelaki berkaca mata hitam itu. Farah mengangkat kening sahaja sambil menarik kerusi.
            “So, you nak makan apa?” Tanyanya pula.
            “No, it’s okay. I just nak pulangkan jam tangan you.” Tolaknya. Lelaki itu membuka kaca mata yang dipakainya.
            “Alang-alang dah ada dekat sini, why not have a lunch with me. Don’t worry, it’s my treat.” Ujar lelaki itu sambil melebarkan bibirnya. Farah terpaku. Sepasang lesung pipit di kedua belah pipi lelaki itu menarik perhatiannya.
            “Er... well, if you insist.” Jawabnya tenang. Lelaki itu menguntum senyuman.
            Ketika itu seorang pelayan lelaki memberikan menu kepada mereka. Dengan lambat-lambat Farah membelek menu tersebut.  Sebaik sahaja pesanan diambil, bibir Farah bagaikan digam. Kelu lidah untuk bersuara.
            “So, what’s you name?” Tanya lelaki itu sambil tangannya digenggam kemas.
            “Farah. Just call me Farah. You?”
            “Ammar Arif. You can call me Arif.” Jawab lelaki itu mesra.
            “I think Ammar is better.” Ujar Farah sambil tersenyum menampakkan giginya.
            “Or maybe you boleh panggil i darling atau sayang.” Usik Ammar selamba. Farah menjegilkan matanya.
            “Ada-ada ajelah you ni. By the way, you orang mana? Terengganu ke?”
            “No. I’m from Kuala Lumpur. Kebetulan ada meeting dekat sini. Luckily i decide nak datang awal. Kalau tak, tak dapatlah i jumpa you harini.” Terang Ammar sambil mengamati wajah bersih gadis dihadapannya.
            “Oh yer. Jam tangan you.” Farah mengambil sesuatu dari tas tangannya. Kotak kecik berwarna merah itu dihulurkan kepada lelaki dihadapannya itu. Dengan senyuman melirik, Ammar membuka kotak tersebut. Jam tangan Rolex miliknya kini sudah berada ditangannya. Kemudian dia memandang Farah yang sedang menyedut jus.
            “You tak payah risaulah, i tak pernah pakai jam tu pun. Lega hati i bila dah dapat pulangkan jam ni.” Ujar Farah apabila melihat lelaki itu asyik membelek jam tersebut.
            Tawa Ammar meletus.  
            “Jam ni terlalu bermakna buat i. Alhamdulillah Allah ketemukan i dengan you semalam.” Ujarnya sambil meletakkan kembali jam tangan tersebut didalam kotak kecil itu. Farah tersenyum.
           
“DATO’.” Sapanya apabila melihat Dato’ Darwisy tercegat dimuka pintu.
            “Busy?” Tanyanya sambil melangkah masuk.
            “Taklah. Tiba-tiba aje muncul ni. Ada apa-apa ke?” Tanya Farah sambil menutup fail. Dato’ Darwisy melabuhkan punggungnya diatas kerusi bertentangan dengan Farah. Sambil menongkat dagu, Farah memandang lelaki dihadapannya itu.
            “Rindu yang tiba-tiba berlabuh dalam hati i membuatkan i berada dihadapan you sekarang, Farah.” Ujar Dato’ Darwisy selamba. Farah terpana seketika.
            “Dato’ demam ke?” Tanyanya pula.
            “Demam rindu kot.” Jawab lelaki itu sambil tayang gigi.
            Farah mencebik.
            Sekeping kad walimatul urus dihulur kepada Farah. Lambat-lambat dia membuka kad tersebut.
            “You nak kahwin? Tak pernah beritahu i pun?” Teka Farah selamba.
            “Kalau i nak kahwin, you lah orang terpenting dalam majlis i tahu?” Sengaja dia menduga gadis itu. Airmuka gadis itu sebentar tadi membuatkan hatinya berbunga. Hati Farah kembali normal apabila melihat nama bakal pengantin yang tertera dikad tersebut.
            “Teman i malam ni?” Ajaknya pula. Farah mengerutkan dahinya.
            “Kenapa pula i yang kena teman you?”
            “You kan bakal isteri i. Itu pun you tak tahu ke?” Dato’ Darwisy cuba menarik tali. Ternganga Farah dibuatnya.
            “You ni kena sampuk agaknya.” Balasnya geram. Dato’ Darwisy dihadapannya itu kelihatan sedikit berbeza dimatanya.
            “Sampuk pun sampuklah Farah. Malam ni i jemput you dirumah? Pukul 8.” Ujar Dato’ Darwisy sambil bangkit dari kerusi. Farah jadi tidak keruan apabila lelaki itu mula memberi arahan tanpa menunggu jawapan darinya.
            “Dato’, i belum decide nak temankan you atau pun tak.” Jerit Farah. Lelaki itu yang sudah berada dipintu memandang ke arahnya. Dato’ Darwisy menguntum senyuman lebar.
            “Malam nanti pukul 8 i jemput you dekat rumah you. Pakai cantik-cantik tau sayang.” Ujar Dato’ Darwisy selamba lalu mengatur langkah meninggalkan gadis itu yang masih kebingungan itu.

            

3 August 2013

Bunga Cinta Hati - 6

Episod 6
GUBAHAN hantaran yang tersusun rapi diatas karpet ruang tamu ditatapnya. Tersenyum sendirian apabila melihat hasil tangannya itu. Dia sendiri tidak menyangka dia berjaya membantu Amy menyiapkan 4 dulang hantaran untuk pihak lelaki.
            Petang Sabtu itu mereka hanya lepak dirumah dek kerana ingin memanfaatkan waktu rehat. Amy yang sedang menyusun kad jemputan perkahwinan itu dipandang sekilas. Sedikit sebanyak dia merasa sedih kerana temannya itu bakal menjadi isteri orang.
            “Sunyilah aku nanti, Amy.” Farah bersuara dengan nada sedih.
            Amy memandang Farah seketika.
            “Ala, kau bukan tak boleh jumpa aku. Aku bukannya berhenti kerja pun.” Ujar Amy seakan memujuk temannya yang muram itu.
            “Ha’ah kan? Lupa.” Farah ketawa kecil.
            “Minggu depan aku dah nak balik Kuantan. Macam manalah agaknya persiapan dekat sana.”
            “Kau jangan risaulah. Kan umi dah beritahu semua dah settle.” Ujar Farah tenang.
            Mereka diam seketika.
            “Farah, kalau aku request something boleh tak?” Tiba-tiba Amy bersuara.
            “Lah, cakap sajalah.”
            Amy memandangnya. Farah mengangkat kening.
            “Kau jadi pengapit aku? Please?”
            Farah membulatkan matanya.
            “Tak naklah. Ala, seganlah.” Farah menggeleng kepala.
            “Ala Farah, kau je kawan baik aku ada. Aku nak kau ada dengan aku pada hari bermakna aku tu.” Rayu Amy lagi.
            Farah memuncungkan bibirnya.
            “Please?”
            “Ala... Tak baik tau kau buat aku macam ni Amy. Serba salah aku jadinya.” Leter Farah.
            “Aku tak nak request apa-apa lagi. Yang ni je. Please Farah? Jadi pengapit aku?” Ujar Amy lagi.
            “Yelah. Nanti ikut aku cari baju.” Dia akur akhirnya. Amy tersenyum lebar. Nampak gayanya ideanya bakal menjadi kenyataan. Tidak sabar rasanya ingin melihat air muka temannya pada hari persandingannya nanti.
            “Thanks kawan.” Ujar Amy sambil tersenyum. 
           
SEJAK dia berjumpa dengan Ashraff  Haji Ibrahim beberapa minggu yang lalu, lelaki itu kerap menghubunginya melalui sms. Dia kurang senang dengan sikap lelaki itu yang seperti ingin merapati dirinya. Dia lebih selesa menjalinkan hubungan atas dasar kerja dengan lelaki itu memandangkan lelaki itu hanyalah client syarikat dia bekerja.
            Telefon bimbit yang berlagu riang itu menyedarkan dirinya daripada lamunan. Lantas dia mencapai telefon bimbitnya. Nama diskrin telefon membuatkan dia tersenyum.
            “Assalamualaikum ibu.”
            Waalaikummussalam.” Jawab Puan Raihana lembut.
            “Ibu apa khabar? Sehat?”
            “Alhamdulillah, sehat. Lama Farah tak call ibu kan? Sibuk sangat ke?”
            Farah ketawa kecil.
            “Sibuk sikit lately. Tolong Amy buat persiapan wedding dia.” Jawab Farah sambil memintal rambutnya yang panjang itu.
            “Amy? Housemate awak ke? Tengok, housemate awak dah nak kahwin dah. Awak bila lagi Farah? Am sehat?”
            “Er... Am? Sehatlah kut.” Sengaja dia tidak menjawab pertanyaan tentang kahwin kerana tidak mahu memanjangkan leteran ibunya itu.
            “Ibu call ni nak beritahu, malam esok ibu fly ke Kuala Terengganu. Ada meeting. Farah jemput ibu dekat airport ya?”   
            “Malam esok? Pukul berapa flight ibu?” Soal Farah tenang.
            “8.20 malam.”
            “Okay, Farah jemput ibu esok malam.” Ujar Farah.
            “Thank you sayang. Jumpa esok.”
            Sebaik sahaja panggilan dimatikan, Farah meluru keluar dari biliknya. Amy yang sedang mengemas ruang tamu dipandangnya.
            “Esok malam ibu aku datang sini. Ada meeting katanya.” Beritahunya sambil meluru menghampiri bilik tamu.
            “Baguslah. Dah lama aku tak jumpa ibu kau.”
            “Matilah aku Amy. Ibu aku tengok hantaran kau nanti, mesti teruk aku dileternya.” Ujar Farah bimbang. Amy ketawa.
            Pintu bilik tamu dibuka luas. Dia mengemas apa yang patut. Setelah berpuas hati dengan keadaan bilik tamu itu, dia melangkah keluar dari bilik itu. Jam didinding dipandang kejap. Perutnya berlagu riang.

FARAH menolak perlahan pintu bilik pejabatnya. Selepas menghidupkan laptopnya, dia terus menggodek beberapa fail microsoft word yang disimpan didalam laptopnya. Beberapa minit kemudian dia membuka dairi hitam miliknya.
            “Esok nak kena pergi Dungun pulak. Malasnya nak jumpa si Ash ni.” Ujarnya sendiri. Kemudian dia melangkah keluar dari biliknya lalu menuju ke bilik Encik Hanif, Pengurus Projek syarikat.
            Selepas beberapa kali pintu bilik itu diketuk, barulah dia melangkah masuk ke dalam bilik pejabat Encik Hanif.
            “Ha... Farah? Ada apa jumpa i ni?” Tegur Encik Hanif sebaik sahaja dia melangkah masuk.
            “Encik Hanif,             i nak tanya sikitlah. Esok i kena pergi ke Dungun, i nak minta progress list untuk landskap banglo Tuan Haji. Ada apa-apa pending lagi tak?” Soalnya pula.
            Lelaki 40-an itu tertunduk mencari dokumen.
            “Nah... Sepatutnya harini dorang dah siapkan kolam kecil dekat bahagian kanan taman mini. You kena check up balik lah esok. I risau kalau ada barang yang tak cukup. You tolong list out apa-apa yang tak cukup. Dan pokok-pokok sepatutnya dah sampai harini. You tolong recheck nanti. Setakat ni yang ni saja.” Terang Encik Hanif panjang. Farah meneliti jadual kerja satu persatu.
            “Erm... baiklah. Esok i akan serahkan balik jadual ni. Harap-harap tak ada banyak masalah macam landskap di Batu Rakit lah.”
            “InshaAllah tak ada masalah. Sebab supplier kita deliver barang cepat. Kalau ada sebarang masalah you boleh inform i.” Ujar Encik Hanif lagi.
            “Alright. Thank you Encik Hanif. I keluar dulu.” Ujarnya sebelum melangkah keluar dari bilik itu.
            Baru sahaja dia ingin melangkah menuju ke bilik pejabatnya, dia ternampak kelibat Dato’ Darwisy muncul. Farah menguntum senyuman lalu mengatur langkah ke biliknya.
            “Cik Farah.” Panggil Dato’ Darwisy.
            Langkah Farah terhenti. Dia memusingkan badannya.
            “Ada apa Dato’?”
            Dato’ Darwisy melangkah menghampirinya. Beberapa staff yang berada berdekatan hanya memandang mereka.
            “Busy?”
            Farah tersenyum. Sinis.         
            “Sort of. Kenapa Dato’?”
            Dato’ Darwisy tersenyum. Sampul surat berwarna coklat dihulur kepadanya. Farah mengerutkan dahinya.
            “Take this. I nak you buat 2 lakaran yang berbeza. Submit to me before Wednesday.” Arah Dato’ Darwisy sambil tersenyum.
            Farah mengeluh. ‘Kerja lagi!’ Desisnya.
            Air muka Farah yang sudah masam itu dipandangnya.
            “Oh ya, jangan lupa esok pagi kita ke Dungun. 10 a.m. Jangan lupa tau.” Sempat dia berpesan sebelum meninggalkan Farah terkulat dihadapan pintu biliknya. Dengan keluhan berat, dia menolak pintu biliknya.
            Sampul surat coklat itu dibukanya. 2 helai kertas ditarik keluar. Matanya membulat melihat nama tempat yang tertera di atas kertas itu.
            “Nyet tu nak aku siapkan 2 lakaran dalam masa 2 hari?  Gila ke apa!!!” Bentak Farah.
            Beberapa minit kemudian pintu biliknya diketuk dari luar. Farah membetulkan duduknya.
            “Masuk.”
            Seorang lelaki bertopi dan sejambak bunga muncul. Farah terus berdiri.
            “Kak, ini bunga untuk kakak. Kakak tolong tandatangan.” Ujar lelaki itu sambil menghulur resit penerimaan. Farah mengeluh.
            “Dik, boleh akak tahu siapa pengirim bunga ni?” Soalnya sambil menandatangani resit itu.
            “Saya tak tahulah kak. Saya ni penghantar saja.” Jawab lelaki bertopi itu. Farah mencebik.
            “Terima kasih ya dik.” Ujarnya sambil menarik kad berwarna ungu. Matanya terpempan melihat ayat pendek yang begitu bermakna itu.
         ‘I forgot to breathe when I saw you; I think I love you. – D.A’
            Dia menguntum senyuman. Dia merenung kuntuman segar itu. Jarinya ligat mengira kuntuman bunga yang digubah cantik itu.
            “Erm... harini ada 33 kuntum. Apa maksud dia ya?” Ujarnya sendiri. Hatinya berbunga riang.  Hampir setiap minggu dia pasti akan menerima jambangan bunga yang berbeza bilangan kuntum bunga. Sekali lagi kad yang diselit itu diamatinya.
            Kini sudah hampir 2 bulan dia dihujani kuntuman bunga dari pengirim misteri. Pada awalnya dia kurang menyenangi setiap jambangan yang diterimanya. Namun makin lama dia bagaikan menunggu setiap jambangan tiba dihadapannya. Walaupun hanya sekeping kad sebagai pengantara, sudah cukup untuk membuatkan hatinya berbunga mekar.
            Amy muncul tanpa disedarinya. Dengan tersenyum nakal, dia menghampiri sahabatnya itu.
            “Wah... bunga lagi. Untung kau Farah. Ada secret admirer.” Usik Amy sambil mengambil kad ditangan temannya itu.
            “Wow.... ayat dia. Dia ni betul-betul sukakan kau ni.” Ujar Amy begitu teruja.
            “Entah. Aku tak kenal siapa pengirim misteri ni.”
            “D.A? Itu saja hint yang kau ada.” Ujar Amy lagi.
            Farah membalas pandangan temannya itu.
            “Takkan lah Dato’ yang hantar. Aku rasa bukan dia lah. Anak Tuan Haji tu?”
            “Kenapa kau fikir bukan Dato’ yang hantar?” Amy cuba menduga temannya itu. Jauh disudut hatinya dia seperti tahu siapakah gerangan si pengirim itu.
            “Sebab aku rasa bukan dialah. Dahlah. Aku nak buat kerja ni. Kau jumpa aku ni ada apa-apa ke?”
            “Tak ada. Saja nak kacau kau.” Ujar Amy selamba. Farah memuncungkan bibirnya. Skrin laptopnya ditatapnya.
            “Malam nanti ibu sampai. Kita pergi sekali nak? Boleh bawa ibu makan dekat Waterfront tu.” Cadang Farah sedikit teruja. Amy membulatkan matanya.
            Farah ketawa. Bukan dia tidak tahu kegilaan temannya itu terhadap pankek ala melayu di salah sebuah restoran yang terletak di Waterfront, Pulau Kambing.
            “Alhamdulillah. Rezeki aku malam ni. Dapatlah aku merasa pankek Zie Corner tu.”
            “Tak habis-habis dengan pankek kau tu. Dahlah. Aku nak buat kerja ni. Layan kau borak, tak siap kerja aku.” Rungut Farah sambil menarik muka. Amy mencebik. Perlahan-lahan dia menapak keluar dari bilik pejabat temannya itu.

“IBU dengar Amy dah nak kahwin? Bila langsungnya?” Soal Puan Raihana ketika mereka sedang menikmati makan malam di restoran bercirikan ala santai itu.
            Farah menjadi tidak keruan apabila ibunya sudah bersuara tentang kahwin.
            “Erm... tak lama lagi dah bu. Minggu depan. Ibu datanglah sekali dengan Farah.”
            Puan Raihana memandang anak tunggalnya yang sedang menyuap makanan itu. Amy tersenyum. Farah mengerutkan dahinya sambil membalas pandangan ibunya itu.
            “InshaAllah. Kalau tak ada halangan, sampailah ibu ke rumah Amy nanti. Nak harapkan anak sendiri kahwin, calon pun tak ada lagi.” Rungut Puan Raihana lagi. Farah mencebik.
            “Dia dah mula dah. Ibu, nanti bila Farah dah ada calon, ibulah orang pertama yang Farah akan beritahu. Relaks lah bu. Ibu doakan je Farah cepat bertemu jodoh.” Ujar Farah tenang. Amy menepuk tangan Puan Raihana tanda setuju dengan kata-kata temannya itu.
            “Yelah. Esok Farah pergi kerja pukul berapa?” Puan Raihana mengalih topik.      
            “Biasanya pukul 8.15 pagi dah keluar rumah. Kenapa bu? Nak Farah hantarkan ke tempat ibu meeting ke?”
            “Ibu meeting pukul 10.00 pagi.”
            Farah diam sejenak.
            “Erm.. esok pagi Farah kena pergi ke Dungun. Ada site visit. Okay, macam nilah. Ibu drive kereta Farah pergi meeting. Farah tumpang Amy aje esok. Boleh?” Usul Farah. Amy mengangguk cuma.
            “Habis ibu bukannya tahu sangat jalan area sini.”
            “Ibu meeting dekat Hotel Permai Inn kan? Senang je. Nanti Farah tunjukkan dekat ibu. Jalan di Kuala Terengganu ni bukan macam KL bu. Kan Amy?” Ujar Farah selamba.
            “Yela. Kalau senang, tak apalah.”
            Hampir satu jam mereka berada di restoran itu dek kerana Puan Raihana yang sukakan kedamaian suasana tepi sungai itu. Pulang sahaja ke rumah, mereka terus masuk ke bilik masing-masing untuk merehatkan badan.

SEPERTI yang telah dibincangkan semalam, pagi Selasa itu Farah dan Amy bersama-sama ke pejabat menaiki kereta Myvi kuning milik Amy. Ketika didalam perjalanan ke pejabat, sempat Farah melahirkan rasa bimbang pada ibunya itu.
            “Nanti kau call ibu. Tanya keadaan ibu. Lagipun semalam kau dah tunjuk arah nak pergi hotel tu kan? InshaAllah ibu dapat jumpa hotel tu.” Ujar Amy dengan nada memujuk. Farah mengangguk sahaja.
            Setibanya di pejabat, Farah terus meluru masuk ke bilik pejabatnya untuk menyediakan dokumen yang perlu dibawa ke Dungun sebentar lagi. Sedang dia mengemas meja kerjanya, telefon bimbitnya berbunyi. Nama Dato’ Darwisy tertera diskrin.
            Lantas dia menjawab panggilan itu. Beberapa saat kemudian lantas dia menapak laju keluar dari bilik pejabatnya bersama sebuah fail ditangan kanannya.

KERETA mewah berwarna putih milik Dato’ Darwisy sudah setia menunggunya dihadapan bangunan pejabat. Tanpa secalit senyuman, dia menghampiri kereta putih itu.
Dengan lafaz bismillah, dia membuka pintu kereta. Berderau darahnya apabila melihat Dato’ Darwisy yang kacak berkaca mata hitam ditempat pemandu itu.
            “Sorry buat you tunggu.” Ujar Farah sambil menarik tali pinggang keledar. Tanpa sepatah kata, lelaki itu memandu keluar dari kawasan pejabat.
            “You dah breakfast?”
            “Belum.” Jawabnya sepatah.
            “Do you want to eat anything?” Soal lelaki itu lembut.
            “No, it’s okay.” Jawabnya pula.
            Dato’ Darwisy memandang Farah sejenak.
            “Nanti perut you masuk angin, i juga yang susah. Nak i belikan roti or anything?” Ketika itu kereta putih itu sudah berhenti disebuah kedai 24jam. Farah menggaru kening.
            “You ni kan Farah, degil kan? Okay, i belikan je apa-apa yang i rasa you suka. You better lock the door.” Pesan Dato’ Darwisy sebelum melangkah keluar dari perut kereta. Tanpa sepatah kata, Farah akur. Dia memandang jam di dashboard kereta, kemudian dia menghubungi ibunya.
            “Ibu ada dekat mana?” Soalnya apabila terdengar suara ibunya ditalian.
            “Ibu dah sampai dekat hotel dah pun. Awak tak payah risaulah.” Jawab Puan Raihana.
            Tiba-tiba cermin tingkap dibahagian pemandu diketuk Dato’ Darwisy. Cepat-cepat Farah menekan punat unlock yang terletak di dashboard.
            “Erm... okaylah kalau macam tu. Petang nanti kita jumpa dekat rumah ya bu. Farah dah nak bertolak ke Dungun ni dengan boss Farah. Talk to you later. Love you bu.” Ujar Farah sebelum mematikan talian. Dato’ Darwisy memandang Farah yang baru sahaja meletakkan telefon bimbitnya didalam beg.
            “Your mum ada disini ke?” Tanya Dato’ Darwisy.
            Farah mengangguk.
            “Baguslah. Bolehlah i jumpa.”
            “Eh... Nak jumpa buat apa? Tak payah nak mengada-ngada sangat.” Bantah Farah selamba.
            Dato’ Darwisy tersengih.
            “Nah. I teka je apa you suka makan.” Plastik yang terisi beberapa jenis makanan ringan dan roti.
            “Banyaknya! Membazirlah you ni.” Marahnya.

            “I tak tahu you suka makan apa. So untuk alas perut you, i teka jelah.” Balas Dato’ Darwisy selamba sambil menarik tali pinggang keledar. Farah menyembunyikan senyuman. Terasa bahagia.